Tanssia yli 65-vuotiaille aloittelijoille!

Helsingin tanssiopistossa tanssii kaikenikäisiä ihmisiä. Suurin osa vanhemmista oppilaistamme on aloittanut tanssin nuorena ja jatkanut tanssimista koko ikänsä.

Iän myötä toimintakykyyn alkaa tulla muutoksia ja viime vuoden lopulla toteutetussa oppilaskyselyssämme saimme useita toiveita iäkkäämmille oppilaille suunnatuista tanssitunneista. Tässä on yksi suora lainaus oppilaskyselystämme: ”Helsingin tanssiopiston aikuisten tunneilla ei ole yläikärajaa, enkä ole koskaan kokenut opettajan tai muiden oppilaiden ajattelevan, että olisin ”liian vanha”. Silti toivoisin lisää senioreille tarkoitettuja tunteja, kun en nyt enää samaan taivu kuin joku 30-vuotias, vaikka koko ikäni olenkin tanssia treenannut.”

Tämän vuoksi lisäsimme lukujärjestykseemme 50+-tanssitunteja, mutta päätimme myös ottaa vastaan Helsingin kaupungin tarjoaman haasteen meille uudesta kohderyhmästä – yli 65-vuotiaista aloittelijoista.

Miksi tanssitunteja yli 65-vuotiaille aloittelijoille tarvitaan?

Ikääntyneiden määrä on Helsingin (kuten myös koko Suomen) väestötilastojen mukaan ollut viime vuosien ajan kasvussa ja sen ennustetaan kasvavan edelleen. Ikääntyneet ovat myös paremmassa kunnossa kuin aikaisemmin ja he osaavat jo, kuten yllä oleva suora lainaus oppilaskyselystämme osoittaa, vaatia omalle ikäryhmälleen suunnattuja, korkeatasoisia tanssitunteja. Helsingin kaupungin tavoitteena on tukea mahdollisimman toimintakykyistä ikääntymistä, ja tanssi on siihen taiteen ja liikunnan yhdistelmänä erinomainen keino. Niinpä saimme Helsingin kaupungilta rahoituksen Tanssia vanhemmiten -hankkeeseen, jossa kohderyhmänä ovat yli 65-vuotiaat aloittelijat ja lukuvuonna 2023-24 meillä on käynnissä neljä tälle kohderyhmälle tarkoitettua tanssiryhmää.

Koska kohderyhmä on meille uusi, vaatii se meiltä tietenkin uuden opettelua sekä teoriassa että käytännössä. Toiminnan on oltava kokeilevaa ja nopeasti ja joustavasti kohderyhmän tarpeisiin ja toiveisiin mukautuvaa. Emmehän halua tanssitunteja, jotka olisivat tanssillisesti liian vaativia – tai liian helppoja! Tämän vuoksi kohderyhmä on otettu mukaan toiminnan ideointiin ja heiltä kerätään aktiivisesti palautetta myös toiminnan aikana, joten toimintaa voidaan tarvittaessa muokata nopeasti ja joustavasti. Opettelemme tässä hankkeessa osallistavaa työtapaa ja luomme myös rakenteita yhteistyölle senioriyhdistysten kanssa.

65+-tanssitunteja Kampissa ja kolmessa palvelukeskuksessa

Tärkein yhteistyökumppanimme on aktiiviseen palautteen antamiseen sitoutunut Helsingin senioriopettajat ry, jonka jäsenille järjestämme 65+-tanssiryhmän Kampissa. Lisäksi meillä on 65+-tanssiryhmät Kannelmäen, Munkkiniemen ja Syystien palvelukeskuksissa. Ryhmien opettajina toimivat Hanna Yli-Tepsa ja Sanna Saarinen. Hanna pohjaa tanssituntinsa jazztanssiin, Sanna yhdistelee tunnillaan eri tanssilajeja ja hänen tunneillaan soivat erityisesti latinorytmit. Tunnit ovat käynnissä kerran viikossa syyskuun alusta toukokuun puoliväliin ja ne täyttyivät erittäin nopeasti, samoin jonokin on jo täynnä.

Tulevaisuudessa haluaisimme vakiinnuttaa tällaiset tanssitunnit osaksi toimintaamme, mutta katsotaan ensin, miten tämä hanke onnistuu. Kerromme hankkeen kuulumisia lukuvuoden aikana some-kanavillamme, joten sillä tavoin kaikki kiinnostuneet pääsevät seuraamaan hanketta.