Marianna Rumjantseva on kansallisbalettimme ensitanssijatar, joka on aikanaan tanssinut kaikki keskeiset klassisen baletin pääroolit. Kansainväliseksi ballerinaksi hän nousi vieraillessaan 1970-luvun taitteessa Leningradissa, Düsseldorfissa, Tallinnassa ja Riiassa. Kesäisin Marianna on opiskellut Pietarissa Vaganova Akatemiassa sekä mm. Lontoon Royal Ballet Schoolissa ja Pariisissa, Cannesissa ja Kölnissä useiden tunnettujen opettajien johdolla.

Pedagogina Marianna on toiminut mm. Tukholmassa kuninkaallisessa oopperassa, Svenska Balettskolanin viimeisellä luokalla, Ivo Cramérin koulussa, Suomessa Kansallisoopperan balettioppilaitoksessa, Suomen Tanssitaiteilijain Liittossa, Balettipedagogit-yhdistyksessä sekä Torniossa, Oulussa ja Kuopiossa.

Vuosina 1960–70 maassamme vieraili useita venäläisiä opettajia ja koreografeja, joiden tulkkina Marianna myös toimi. Hän toivoi heiltä aina tuliaisiksi balettikirjoja. Ensimmäisen oppikirjan Rumjantseva sai vuonna 1957 Oopperan vierailessa silloisessa Leningradissa, ja siitä lähtien venäläiset toivat hänelle uutta opetusmateriaalia, jota hän opiskeli suurella mielenkiinnolla.

Antoisin ja mielenkiintoisin työ olikin kymmenien vuosien opiskelun jälkeen itse kirjoittaa suomenkieliset didaktiikkaa ja metodiikkaa koskevat oppikirjat baletin 4.-8. luokista sekä pieni kirja ” Venäläisen koulun hengessä.”

Rumjantsevalle on myönnetty Pro Finlandia -kunniamerkki, SNL:n kultainen taiteilijamerkki, STT:n hopeinen ja kultainen ansiomerkki sekä Suomen näyttämötaiteen kultainen ansiomerkki.