Klassisen baletin tanssileiri aikuisille ja teineille Sammatissa 20.7.–28.7.2018

Sammatin tanssileiri kokoaa yhteen klassisen baletin aktiiviharrastajat ja ammattilaiset! Nyt jo 19. kerran järjestettävälle leirille voivat ilmoittautua klassisen baletin jatko 3 ja edistyneet oppilaat (vähintään 4-5 vuotta balettia harrastaneet) sekä ammattiopiskelijat. Teinit voivat osallistua alkaen 14 v.

Tunnelmallinen Sammatti sijaitsee alle tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Majoitus ja ruokailu järjestetään Työtehoseuran Lönnrot Opistolla, jossa käytössä on kahden hengen huoneita soluasunnoissa, joissa myös pieni keittiö. Tanssitunnit ovat piharakennuksen tanssisalissa sekä Nuorisoseuran talolla.

Leiri alkaa tervetuliaistilaisuudella perjantai-iltana ja tunnit alkavat lauantaiaamuna. Opetusta on noin 6 tuntia päivässä. Opettajina 2018 ovat Dinna Bjørn (repertuaari 23.7. alkaen), joka toimi Suomen Kansallisbaletin johtajana vuoteen 2008 asti ja tällä hetkellä harjoittaa ympäri maailman Bournonville-baletteja, tanssin professori Eric Viudes (baletti 23.7. alkaen), baletinopettaja Laura Poikolainen (repertuaari 21-22.7.) ja baletinopettaja Susanna Leinivaara (baletti 21-22.7. ja kehonhuolto).

Repertuaariohjelmistona on tänä vuonna Bournonvillen baletti ”La Sylphide”. Baletti antaa hyvät valmiudet corps de ballet työskentelyyn sekä mimiikan harjoitteluun. Kurssin päätteeksi baletti esitetään Sammatissa lauantaina 28.7. klo 15.00. Solisteina esiintyvät Sara Antikainen ja Florian Sollfrank Suomen Kansallisbaletista.

Leirimaksu 485 € (Sisältää majoituksen ja kolme ateriaa päivässä: aamiainen, lounas ja illallinen. Matkat eivät sisälly hintaan.)

Kurssin numero: 18024

Ilmoittautumiset Helsingin tanssiopistoon 27.4.2018 mennessä. Kurssille otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä 30 ensimmäistä.

Tiedustelut leirin sisällöstä Anita Remitz: p. 050 336 2208 tai anita.remitz@helsinki.fi (Ilmoittautumiset Helsingin tanssiopistoon.)

 

ANITA REMITZ KERTOO SAMMATIN LEIREISTÄ:

TAUSTAA
Sammatti on luonnoltaan mahtavan kaunis paikkakunta, jossa olen viettänyt kesälomani lapsuudesta lähtien. Ajatus tanssileirin järjestämisestä heräsi kun halusin harjoitella myös kesällä, mutta en halunnut lähteä Sammatista. Kun Sammatin tanssileiri järjestettiin ensimmäisen kerran, ryhmä ennakkoluulottomia tanssin harrastajia uskaltautui ensimmäiselle leirille.

Klassinen baletti, repertuaari sekä venytys ovat muodostaneet perustan leirin tanssiopetukselle, mutta lisäksi olemme kokeilleet myös modernia tanssia, afroa, irlantilaista tanssia, karaktääriä ja luovaa tanssia. Ensimmäisenä klassisen baletin ja repertuaarin opettajana toimi Jane Spackman, joka on aikaisemmin tanssinut Suomen Kansallisbaletissa, mutta tällä hetkellä opettaa Helsingin tanssiopistossa.

Koska kaikki ovat olleet innokkaita esiintyjiä, olemme järjestäneet tanssinäytöksen aina leirin päätteeksi. Näytöksessä olemme esittäneet leirillä harjoiteltua ohjelmistoa, mahdollisia aikaisemmin harjoiteltuja soolo- ja ryhmänumeroita. Lisäksi olemme saaneet vierailevia esiintyjiä Suomen Kansallisbaletista ja alkuvuosina myös tanssiopiston erikoiskoulutusluokilta. Leirin ajatuksena on ollut yhdistää eri-ikäisiä ja -tasoisia tanssin harrastajia sekä ammattitanssijoita, ja yhdistävänä tekijänä on toiminut paitsi yhteinen harrastus myös yhteinen loppunäytösprojekti.

SAMMATISTA
Sammatti on pieni, noin 1700 asukkaan paikkakunta, joka sijaitsee  77 km Helsingistä länteen. Vuoden 2009 alusta lähtien Sammatin kunta on liitetty Lohjaan. Kesäisin Sammatin väkiluku moninkertaistuu kesäasukkaiden vuoksi. Helsingistä on bussiyhteys Sammattiin (Lohjan kautta). Turun pikavuorot pysähtyvät uuden moottoritien myötä noin 4 km päähän koululta (Saukkola/Sammatti-liittymä). Sammatin kylässä on 1 ruokakauppa (Sale) sekä apteekki. Pankkiautomaattia ei valitettavasti ole, joten käteistä kannattaa varata mukaan sen verran kuin arvelee tarvitsevansa. Polkupyörästä saattaa olla käyttöä, sillä koulu sijaitsee noin 2 km kylältä.

Elias Lönnrot, joka kokosi kansalliseepoksemme Kalevalan, on kotoisin Sammatista ja hänen syntymä- ja vanhuudenkotinsa ovat suosittuja nähtävyyksiä. Myös monia kirjailijoita on asunut/asuu Sammatissa ja kesällä järjestetään paljon taidenäyttelyitä. Sammatin kirkonkylässä on myös yksi Suomen vanhimmista säilyneistä puukirkoista.

MAJOITUS JA RUOKAILU
Majoitus on Työtehoseuran Lönnrot -opistolla (noin 2 km ennen Sammatin kirkonkylää, kun tullaan Helsingistä päin), kahden hengen huoneissa (8 hengen soluasuntoja, joissa jokaisessa on 4 makuuhuonetta, keittiö, olohuone, suihku ja WC). Ruokailu tapahtuu navetan vieressä olevassa Männistön mökissä tai mahdollisesti navetan alakerrassa; siellä tarjotaan aamupala, kevyempi lounas ja illallinen. Koulu valitettavasti lakkautettiin syksyllä 2016, mutta saamme ulkopuolista apua ruuan valmistukseen.

TUNNIT
Tunteja pidetään kahdessa erillisessä rakennuksessa: Nuorisoseurantalolla (baletti ja pienryhmien repertuaari), noin 100m päässä koululta, ja Lönnrot-opiston entisen navetan vintillä (repertuaari ja venytys), jonne meille on vuosien varrella rakennettu hieno näyttämö ja pieni studioteatteri. Tunteja on 5-6 päivässä.

LOPPUNÄYTÖS
Viime vuosina leirille on hakeutunut myös ammattitasoisesti harjoittelevia tanssijoita ja tämä on mahdollistanut jopa kokonaisen baletin tuottamisen leirin aikana! Vuodesta 2006 lähtien olemme valmistaneet kokonaisia balettiteoksia ennakkoluulottomien opettajien johdolla.  2017 opettajina olivat balettipedagogi Jane Spackman Helsingin Tanssiopistosta, eläkkeellä oleva Suomen Kansallisbaletin prima ballerina Ulrika Hallberg, Suomen Kansallisbaletin tähtitanssija Michal Krčmář ja baletinopettaja Susanna Leinivaara. Repertuaariohjelmistona oli JOUTSENLAMPI-baletti. Solisteina tanssivat Hanako Matsune ja Florian Sollfrank Suomen Kansallisbaletista.  Olemme viime vuosina valmistaneet myös useita Bournonville baletteja Suomen Kansallisbaletin entisen johtajan Dinna Bjørnin johdolla (mm Kermes, Konservatorio, Napoli, Kansantaru ja La Ventana). Tämän lisäksi olemme valmistaneet myös balettiklassikkoja, kuten Don Quijote, Giselle, Prinsessa Ruusunen ja Bajadeeri. Vierailevina solisteina ovat olleet Suomen Kansallisbaletin tanssijat.

Loppunäytös pidetään Lönnrot opiston navetan vintillä. Loppunäytökseen olemme saaneet tukea muualta, eikä se vaikuta kurssimaksuun. Näytökseen voi varata lippuja viikkoa aikaisemmin, joko leirillä kerättävään listaan tai Tanssiopiston toimistosta. Pyytäkää ystäviä ja sukulaisia katsomaan!

SAAPUMINEN
Saapuminen on perjantaina 20.7. klo 17.00 mennessä. Jos tulet Helsingistä, lähtee linja-autoasemalta bussi 14.45 (kellonaika syytä vielä tarkistaa lähempänä leiriä), joka on Sammatissa 16.40 (vaihto Lohjalla). Pysäkki on hieman ennen Sammatin kirkonkylää, kysy kuljettajalta Lönnrot -opiston pysäkkiä. Tällöin pidän lyhyen informaation leirin käytännön asioista ja jaan huoneet. Illallinen on noin klo 17.30. TERVETULIJAISJUHLAT alkavat klo 19 ja tällöin tutustumme toisiimme paremmin ja käymme läpi tulevaa ohjelmaa. Tunnit alkavat heti seuraavana aamuna kello 9.

KURSSI-ASUT
Viime vuosilta on jäljellä t-paitaa, mikrokuitupyyhkeitä ja verryttelyhousuja. Ensi kesäksi tilaamme taas asusteita, näistä ei vielä tarkempaa tietoa. Näitä voi ostaa käteisellä leirin aikana (hinta T-paita noin 15 euroa, college paita 25-30 euroa).

MUISTILISTA LEIRILLE HENKILÖKOHTAISTEN TAVAROIDEN LISÄKSI:
– omat lakanat, peiton ja tyynyn saa koululta
– pehmeät balettitossut
– kovakärkiset balettitossut (tytöt)
– tytöt: valkoiset tai vaaleanpunaiset tanssitrikoot, valkoiset tai ihonväriset alushousut esitykseen, nutturaverkkoja ja pinnejä
– pojat: mustat tanssitrikoot
– ompelutarvikkeita
– uimapuku- ja pyyhe
– lämpimiä olovaatteita illaksi
– useampia treeniasuja, ettei tarvitse joka päivä pestä
– sadeasu/sateenvarjo
– mahdollisesti karaktäärikengät tai vastaavat matalakorkoiset kengät, jotka pysyvät jalassa (tämä vahvistetaan myöhemmin kun tiedossa mitä koreografiaan tarvitaan)

HUOM! Jos sinulla on kysyttävää leirin suhteen tai jos et jostain syystä pääse osallistumaan esim. informaatiotilaisuuteen, ilmoita asiasta aina Anita Remitzille puh. 050 336 2208, anita.remitz@helsinki.fi